BIJELO DUGME - 40 GODINA @Stadion "Pod Bijelim Brijegom"

Datum: 07/08

Mjesto: Stadion "Pod Bijelim Brijegom", MOSTAR

GORAN BREGOVIC

40 GODINA BIJELOG DUGMETA

7. AVGUST - STADION POD BIJELIM BRIJEGOM

MOSTAR

Pretprodaja ulaznica samo za registrirane članove KupiKartu.ba putem našeg portala kao i za sve ostale kupce koji sa kopijom našeg biltena dođu na neko od naših prodajnih mjesta ostvaruju pravo kupovine. Predprodaja kreće u ponedjeljak 29. juna 2015. u 10:00 sati i traje do srijede 01.07.2015. do 10:00 sati!

Redovna prodaja kreće od 01. jula od 10:00 sati a ulaznice se mogu naći u kompletnoj prodajnoj mreži u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

----------------------------------------------

Jedan od najuticajnih bendova balkana, Bijelo Dugme, ove godine obilježava 40 godina postojanja. Svjetska turneja pod nazivom "Ko ne poludi nije normalan" će svoj pečat ostaviti i u Mostaru, na stadionu "Pod Bijelim Brijegom".

Bijelo dugme je najveca balkanska rok-grupa i najvažnija pojava u kulturi Jugoslavije u posljednjoj četvrtini dvadesetog vijeka. U jednoj socijalističkoj kulturi koja je stidljivo tražila svoj put izvan zadanih okvira vrijednosti, bili su  pojava upravo prevratnog značaja. Promovisali su neophodnost talenta, nužnost autentičnosti, važnost stava, potrebu za potpunom posvećenošću, visok profesionalni nivo i moderno pakovanje. Bili su najmasovniji umijetnički koncept Jugoslavije i prvi masovni koncept koji nije lansirala država. Tokom cijele karijere imali su uz sebe beskrajnu ljubav publike, konstantnu zavist kolega i podjeljenu naklonost establišmenta.

Bili su najbolji bend istočno od Londona i jedini dokaz da je autentična rokenrol karijera izvan engleskog jezika uopšte moguća. Postojali su petneast godina (1974 -1989), i za to vrijeme objavili devet studijskih i tri koncertna albuma koje je vrijeme potvrdilo. Kod njih je bilo baš svega što krasi velike rok biografije: velikih brojeva, euforije obožavateljki, neobjašnjivih okolnosti i tragičnih smrti. Smatra se da su jedini u Jugoslaviji zaradili ozbiljan novac od rok-muzike. Postavili su standarde u industriji zabave i neprekidno ih pomicali naprijed. Bili su najbolja terapija za sve: za dugu zimu, za dosadnu školu, za preopširne roditelje, za izgubljena drugarstva, za prekinute ljubavi. Kod njih je bilo neke magije koje kod drugih bendova nije bilo. Najprije su bili grupa Bosanaca agresivnog zvuka, onda emotivni način života nekoliko generacija, da bi na kraju postali metafora jednog vremena.

Predvidjeno je da turneja traje tri godine i da obuhvati šezdeset gradova od Aljaske do Australije, uključujući i spetakl 7. avgusta na stadionu pod Bijelim brijegom u Mostaru.

 


Prodajna mjesta

Pored online kupovine svoje karte možete kupiti i na našim prodajnim mjestima. Potražite nas i u Vašem gradu!