Zijahova antologija - Ko bajagi donijela me roda - Rođenje :: RASPRODANO @Pozorište mladih Sarajevo

Date: 10/02

Location: Pozorište mladih Sarajevo, Sarajevo


RASPRODANO!!!

ZIJAHOVA ANTOLOGIJA

KO BAJAGI DONIJELA ME RODA – RODJENJE

komedija uzvraća udarac

premijera 18.02.1993 Interkulttheater Beč, Thearto projekat

 

Na XXVII Festivalu malih pozorišnih formi, Vratza, u Bugarskoj, specijalna nagrada „Stefan Dragostinov“ i Grand Prix medjunardnog žirija za Najboljeg glumca Festivala, Vratza 2017.

Na 17.Festivalu pučkog teatra u granicama Hrvatske, po ocjeni stručnog žirija proglašena najboljom predstavom u cjelini, a po ocjeni publike najboljom predstavom Festivala. 2017.

4. festival komedije Mostarska liska kao najbolja predstava Festivala. Mostar 2006.

Tekst preveden na slovenački jezik, Ljubljana 1998., igrao glumac Gašper Tič, 308 predstava i dobio nagradu „Zlatna paličica“ Festival Velenje 1999.

Tekst preveden na hrvatski jezik, Zagreb 2003., igrao Dražen Šivak, 512 predstava i dobio Nagradu Hrvatskog glumišta za Najbolju mušku ulogu u kazališnoj sezoni 2002/2003.

 

„A u tom dobu i tom vremenu u kojem jesmo svjedočio je, glumački bravurozno i kazališno superiorno Zijah A. Sokolović, Njegov teatar istine govore isto, on nas uvjerava da uprkos svemu vrijedi živjeti bez obzira na žrtve koje pritom moramo podnijeti, „Ko bajagi donijela me roda“.

Mladen Bićanić, OSLOBODJENJE, Sarajevo, 10.08.2014.

 

„Kroz odnos (sebičnog) dječaka i (plemenitog) stabla Sokolović zatim razotkriva čitavu civilizaciju ljudskog parazitiranja na dobrima prirode: umjesto da poštujemo i njegujemo darežljivost stabala, naša ih tehnologija i dalje ne razumije kao prijatelje, već kao mrtvu i potrošnu robu. Druga je priča burleskni prikaz psihofiziološkog nastanka djeteta i njegova  burnog života u majčinoj utrobi. Dijete je ponovno korišteno kao sredstvo kritike odraslih: od satiričnog igranja klišeja ljubavničkih udvaranja mame i tate, do zaprepaštenih osjećaja i razmišljanja fetusa koji sa zgražanjem proviruje u društvene rituale svoje buduće obitelji. Ovaj dio priče opskrbljen i korisnim, polu znanstvenim informacijama o razvoju fetusa iz mjesec u mjesec, na taj način graniči s didaktičnim repertoarom“. Nataša Govedić, Meditera, Nedjelja 01.09.2002.

„Vatromet glumačke parade. Samo je zaista veliki glumac, a to Zijah A.Sokolović jest, mogao tako nenametljivo, jednostavno i prisno uspostaviti kontakt s publikom, animirati je, zabaviti i zaokupiti svojom glumačkom osobnošću i sposobnošću. Isključiva je i jedina komponenta fluidne veze gledališta i bine bio je sam glumac, njegova gluma i autorski tekst. Sjajna priča o Drvetu i Rodjenju kongenijalno prenesena bila je i edukativna, ali istovremeno zabavna i scenična“.

 Branko Mrkušić, Glas Istre, Rijeka, 12.11.2003.

 

„Sat čista smijeha. Zijah A.Sokolović je glumac koji se sam na sceni osjeća kao čovjek s cijelim svijetom na dlanu, siguran i opušten kao da je u svojoj dnevnoj sobi. Na krilima vlastite imaginaciji, bujnim asocijacijama, koje prelaze iz jedne narativne crte u drugu, popraćene komentarima bez dociranja, s autobiografskim elementima, on govori pripovijest cijelim svojim habitusom, koristeći se doradjenom gestikulacijom i znakovitom pantomimom. Sav taj glumački prostudiran zanatski instrumentarij, njegovo predočavanje potresne, tužne, duboko humane i didaktične priče urodilo je gorkim okusom u ustima. Tako kako Sokolović udahnjuje etičku personifikaciju jednome drvetu sa svim njegovim mitološkim suznačenjima nosi u sebi nešto od atmosfere Lars von Trierove filmske poetike.

Helena Braut, NEDJELJNI VJESNIK, Zagreb, 04.08.2001.

 

30 GODINA PREDSTAVE KO BAJAGI DONIJELA ME RODA i 820 PREDSTAVA

10.02.2023 u 20h POZORIŠTE MLADIH SARAJEVO

  

Outlets

In addition to online shopping, you can also purchase your tickets at our points of sale. Look for us in your city too!