JOAN BAEZ @BKC - SARAJEVO

Datum: 31/03

Mjesto: BKC - SARAJEVO, Sarajevo

 

 

 

Bliži se dan koncerta Joan Baez u Sarajevu, jedne od rijetkih ikona današnjice, nadaleko priznate pjevačice, kompozitorice, umjetnice i nezaustavljive aktivistice.

 

60 godina od svog prvog koncerta, nakon marširanja uz Martin Luther Kinga, predstavljanja svijetu Boba Dylana, pjevanja u slavu Nelsona Mendele, dobijanja nagrade Amnesty Internationala za izniman, inspirativni doprinos u globalnoj borbi za ljudska prava koja od tada nosi njeno ime, prošlogodišnjeg uključenja u Rock’n’Roll Hall of Fame, i u svojim osamdesetim godinama Joan Baez nastavlja kročiti putem političkog i socijalnog akivizma na poljima nenasilja, građanskih prava, ljudskih prava i zaštite okoline.

 

Joan Baez je bila je prva velika zvijezda koja je u aprilu 1993. godine posjetila opkoljeno Sarajevo I u dvorani Kina Imperijal održala dva humanitarna koncerta u znak podrške Sarajlijama, a u Sarajevo se vratila i nastupila i 2008. godine.

 

U bogatoj muzičkoj karijeri je objavila preko 30 albuma na 8 svjetskih jezika. Nakon deset godina studijske pauze, 2. marta 2018. godine je objavila novi album “Whistle Down the Wind“ koji je pobrao izuzetne kritike. Joan Baez nije napisala pjesme za ovaj set, već je izabrala obrade i pjesme pisane za nju od strane značajnih autora među kojima je i trostruki dobitnik Grammyja i ujedno producent albuma Joe Henry. Ova uređena zbirka pjesama savršena je za njen briljantan glas i vječnu aktivističku predanost. Prvi singl na albumu “Whistle Down the Wind“ je obrada istoimene

Tom Waitsove pjesme napisane 1992. godine.

 

Sa izdavanjem albuma, u Stockholmu je započela oproštajnu “Fare Thee Well“ svjetsku turneju koja se već proteže i u 2019. godinu. Na dugoj listi ugovorenih koncerata, među kojima su i dvodnevni koncerti u londonskom Royal Albert Hallu i petnaestodnevni koncerti u pariškoj L'Olympiai, Baez je izrazila posebnu želju da učini čast i privilegiju Sarajevu jedinim nastupom u ovoj regiji, 31. marta u sali Bosanskog kulturnog centra.

 

Iako je još u 60-tim godinama prošlog stoljeća proglašena ”Kraljicom američkog folka“, njena muzika sada obuvaća i elemente rocka, popa, country i gospel muzike.

Uz svoje pjesme, na sebi prepoznatljiv način na koncertima redovno izvodi i pjesme velikana kao što su Bob Dylan, John Lennon, Woody Guthrie, Kris Kristofferson, Simon & Garfunkel, The Band, Aretha Franklin, Ennio Morricone, Donovan, The Beatles, Leonard Cohen, a u posebnim prilikama znala je zapjevati I pjesmu Kemala Montena "Sarajevo, ljubavi moja" i “Ima neka tajna veza“ Bijelog

Bijelog Dugmeta.

 

Medijski pokrovitelji su RSG, radi Antena, Klix i Metromedia.

 

Ulaznice za koncert Joan Baez u Sarajevu se mogu kupiti na blagajni BKC-a i www.kupikartu.ba.

Prodajna mjesta

Pored online kupovine svoje karte možete kupiti i na našim prodajnim mjestima. Potražite nas i u Vašem gradu!