UKRAĐENA LIČNOS' 26/09 @Kamerni Teatar 55

Datum: 26/09

Mjesto: Kamerni Teatar 55, Sarajevo

UKRAĐENA LIČNOS'

autor i izvodjač: Milan Lane Gutović

Vječiti mladić, neponovljivi komičar i proslavljeni glumac gospodskih manira stare škole ponašanja i ophođenja, Milan Lane Gutović (poznatiji kao Srećko Šojić, zvijezda komedija „Bela lađa“ i „Tesna koža“), koji obraz prodaje za “kafućino“ i “prasiće“, predstavlja neponovljivu hit komediju „Ukrađena ličnos'...“ i na kazališne daske dovodi „čuvenog“ Srećka Šojića. Predstava „Ukrađena ličnos'“ moralna je slika praktične, moderne i prilagodljive osobe kojoj su za postizanje osobnog cilja uvjeti bilo koje vrste neobično laki. Isti ti uvjeti koji su njemu laki, drugoj bi osobi bili potpuno neprihvatljivi jer podrazumijevaju poniženje i moralnu propast. Spretnošću i duhom seoske bitange, nameće se on Europskoj uniji kao kandidat za predsjednika. Nijedan postavljeni uvjet njemu nije nesavladiv, jer ništa što nudi njega osobno i ne košta. Izdaja je za njega potpuno prihvatljiva, a tu osobnu izdaju naziva „suradnjom“.

Diktirajući svoju ponudu za funkciju predsjednika, otkriva uz sve nakaznosti ponude i dio osobnosti koja ga čini scenski zanimljivim. Sve što izgovori oboji lakoćom prevare, spretno izvrće realnost i prilagođava je trenutku, a sve to čini virtuozno, s nevinošću koja povremeno postaje slična nevinosti životinje.

 

„Naslov predstave izveden je iz jedne rečenice glavnog lika. On se žali međunarodnoj komisiji i Europskoj uniji te traži odštetu jer je potpuno ojađen i ukradena mu je ličnost. Na kraju predstave poručuje da su nama svima 'ukrađene' ličnosti“, rekao je Gutović o predstavi.

 

Šojić, vrlo bolestan i ozlijeđen, diktira svojem suradniku, budući da sam ne može pisati, pismo Europskoj uniji u kojemu izražava želju da bude primljen u Europsku uniju. I tu počinje i zaplet i smijeh, koji na nama poznat način intepretira poznati Srećko Šojić. To je komedija i o padu društvenih vrijednosti i društva u cjelini, u kojem lik Šojića (kao karikaturalna metafora) društveno ne stagnira, već naprotiv, napreduje. Ovaj put glumac na pozornici nema ime i prezime; on intepretira tekst na sebi svojstven način iz poznatih serija i filmova. Legendarne scene ušle su u anale i godinama se spominju u svakodnevnom govoru. Rame uz rame s Nikolom Simićem, Lane je nasmijavao cijelu regiju, tumačivši lik nepismenog direktora, koji sve najbolje od života grabi samo za sebe. Bit će to 80 minuta smijeha do suza. Milan Gutović završio je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu i 1967. angažiran je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu kao mlad glumac u grupi koju su tada popularno nazvali „Bojanove bebe“, jer ih je doveo redatelj Bojan Stupica. Godine 1989. u Puli je dobio Zlatnu arenu za ulogu u filmu „Poltron“

 

Prodajna mjesta

Pored online kupovine svoje karte možete kupiti i na našim prodajnim mjestima. Potražite nas i u Vašem gradu!