ZIJAHOVA ANTOLOGIJA - DEMOKRATIJA :: RASPRODANO @Pozorište mladih Sarajevo

Datum: 21/01

Mjesto: Pozorište mladih Sarajevo, Sarajevo


RASPRODANO!

ZIJAHOVA ANTOLOGIJA

D E M O K R A T I J A

Biram koga biram - USAID

Selma Parisi, Dražen Šivak, Zijah A.Sokolović

Premijera 21.10.2015. Novi Sad / 08.09.2016 Šibenik

                                Prvi demokrata Dražen Šivak / Drugi demokrata Zijah A.Sokolović

„Predstava DEMOKRATIJA je duhovito, kabaretski-poučno, uvjerljivo, talentirano i kreativno – ispričana scenska priča o raznim oblicima NEUSPJELE demokratije. Naravno tu su i priče ili samo bljeskovi ili citati, priča i pričica o tiraniji i tiranima, ali glavni materijal je analiza smisla, svrhe i mogućnosti demokratije, kao do sada najboljeg, iako daleko od savršenog oblika vladavine u državama i društvima. Glavna ideja predstave je da demokratija nije jednom dat model vladavine – nego je to PROCES usavršavanja društvenih odnosa i političkih odnosa. Umjetnički jezik ove predstave je neodoljiv! Igrajući duhovite, kratke scene, sa preokretima, komentarima, ironijom i samoironijom, kroz citate poznatih dramskih djela iz istorije, Dražen Šivak i Zijah A.Sokolović, nas vode, skokovito, nevjerovatno razigrano, slobodno i iskreno, a tehnički savršeno, kao satni mehanizam, bez ijedne greške, kroz svijet pozorišta i politike, istorije i filozofije, sociologije, poezije...ova predstava je postala MODEL, da se publika sama preispita i SLOBODNO ODLUČI – u  ovom slučaju o izborima, a u sljedećem slučaju o vlastitom životu“.  GORAN CVETKOVIĆ, Beograd 2015.

„Ali i publika u ovoj dinamičnoj, edukativnoj, pametnoj, ali duhovitoj, lepršavoj predstavi ima posebno mjesto...Osobno, to je kazališno ali i sociološko istraživanje i očudjivanje“. Bojana Ćustić Juraga, GLAS ISTRE, Rijeka, 15.07.2022.

„Teatar pozorišne magije Zijaha A.Sokolovića...samo je ovdje riječ o pozorišnoj iluziji, a u našem slučajaju o okrutnoj stvarnosti života i doba u kojem jesmo, a Dražen Šivak i Zijah A.Sokolović nas vode kroz povijest ljudskih odnosa i padova, kroz mutne predjele ljudske istorije, biografije velikih ljudi i dramskih protagonista kroz stoljeća, pred nama defiluju ratnici, vojkovodje, mislioci, političari i revolucionari, diktatori narodne vodje prošlosti i sadašnjosti, oni pod čijim je plaštem i voljom za moć otpočeo ili se odvijao taj mukotrpan put ka demokratiji, vladavini naroda, gdje više ne bi bila presudna i odlučujuća riječ pojedinca, već mišljenje odabranih predstavnika samog naroda“. Mladen Bičanić, Oslobodjenje, 24.11.1016.

XIV TKT FEST, nagrada publike predstavi Demokratija kao najboljom predstavi FESTA, Tuzla 2015.

XIX TREMA FEST, Zlatna TREMA MASKA, Zijahu A.Sokoloviću za ulogu Drugog demokrate, Ruma, 2016.

II internacionalni pozorišni ŠTRIH FEST, GRAND PRIX za najbolji integralni tekst, GRADN PRIX za najbolju predstavu, GRAND PRIX najboljeg glumca Draženu Šivaku i Zijahu A.Sokoloviću, Beograd 2016.

10.GUMBEKOVI DANI, nagrada Zijahu A.Sokoloviću za najbolju mušku ulogu, Zagreb, 2017.

19. MOSTARSKA LISKA, Zijahu A.Sokoloviću za režiju i ulogu Drugog demokrate, Mostar, 2017.

 

113 PREDSTAVA ZA  7. GODINA IGRANJA

21.01.2023. u 20h POZORIŠTE MLADIH SARAJEVO

„Demokratija je proces koji nam garantuje da se nama neće vladati bolje nego što to zaslužujemo“ Georg Bernard Shaw 

Prodajna mjesta

Pored online kupovine svoje karte možete kupiti i na našim prodajnim mjestima. Potražite nas i u Vašem gradu!