Eternal Flame Metal Fest 2024 @Dom Mladih - Amfiteatar

Datum: 12 - 13/04

Mjesto: Dom Mladih - Amfiteatar , Sarajevo

 
Nakon deset godina Sarajevu se vraća stari sjaj jednog od regionalnih središta heavy metal muzike, kada će, u dva aprilska dana, fanovi metal muzike moći uživati u izvedbama sjajnih stranih, regionalnih, ali i domaćih bendova, a sve u organizaciji mladog udruženja za promociju alternativne kulture “Primarch”.

Sarajevski “Yu Heavy Metal Festival” iz 1980ih godina, kada je, u kultnom Domu mladih, organizator bio pokojni Želimir Altarac Čičak, i dan danas, među starijim ljubiteljima tog muzičkog izražaja, stoji kao sinonim za veliki događaj te vrste. Dvadesetak godina u budućnost, sjajna ekipa iz “Sarajevo Metal Fest Promotions” vraća velike heavy metal festivale u glavni grad BiH, kada Sarajevo pohode veličine kao što su Exodus i Misery Index. Nažalost, smjenom generacija, Sarajevo je na deset godina ostalo bez većih festivala heavy metal muzike, da bi prošle godine, nakon dva uspješna lokalna festivala, ekipa iz “Primarch” preuzela na sebe odgovornost i težak zadatak da vrati Šeher na evropsku heavy metal mapu.

Festival koji se do sada dva puta održao u bivšem klubu Johnny (izdanje za 2020. je otkazano zbog pandemije Covid-a), napokon je dobio svoje ime i od sada, i, kako se nadaju organizatori, mnogo godina u budućnosti nosit će naziv "Eternal Flame Fest".

Ta dva proljetna dana, 12. i 13. aprila, u sarajevskom Domu mladih, za heavy metalce i ljubitelje gitarske muzike generalno, nastupit će čak 12 metal bendova (po šest oba dana), gotovo pa svih podžanrova te muzike, tako da, kako poručuju organizatori, vrhunska zabava je zagarantovana.

“Dom mladih smo odabrali zbog poveznice sa Yu Heavy Metal Festivalom, a i zbog činjenice da je to najbolji prostor u gradu za događaj te vrste, koliko zbog samog prostora i mogućnosti koje on pruža, toliko i zbog lokacije”, kažu iz Primarcha.

Pored Primarcha u realizaciji Eternal Flame Festivala učestvuju Centar Skenderija i Sarajevo Disk, a za online prodaju karata zadužen je servis Kupikartu.ba.

Lineup bendova koji će nastupiti na festivalu je sastavljen na način da većina podžanrova metal muzike bude zastupljena, tako da boje tradicionalnog heavy metala brane sarajevski kultni bend Gnu, kao i londonski Primitai. Za brzine thrash metala zaduženi su banjalučki Cornix i beogradski Infest, a da se u dvorani osjeti puls asfalta tu su čak tri hardcore benda: dobojski Last Drop i tuzlanski Urban Instinkt i Despotic Bullet. Za nu metal groove tu je bihaćki New Storm, dok će kroz avant-garde vode publiku provesti sarajevska Paraliza Buđenja. Naravno, metal festival ne bi bio to što jeste bez ekstremnih podžanrova te muzike, tako da će za demonske vokale, najteže riffove i najbrže bubnjeve biti odgovorni tuzlanski Soul Cremation, talijanski Hateful, kao i slovenački Ensanguinate.
 

Facebook event: https://www.facebook.com/events/700813708549852 

Prodajna mjesta

Pored online kupovine svoje karte možete kupiti i na našim prodajnim mjestima. Potražite nas i u Vašem gradu!